Bewust leren is ontdekken, wijzer worden, je kwaliteiten gebruiken, je passievol kunnen “ont”wikkelen.
Als je ergens interesse in hebt gaat het leren makkelijker.

Voor dit soort onderwijs is meer belangstelling en behoefte. Kleinere groepen, meer aandacht om het kind zelf keuze te geven in zijn/haar ontwikkelingsgebied, meer praktisch leren van het leven in verbinding met de natuur.

Er zijn al Bijzondere scholen zoals Dalton, Montessori, Vrije School, Jenaplan etc. Destijds zijn deze vormen van onderwijs toegankelijk gemaakt ook financieel voor alle kinderen.

Er is nu weer een nieuwe tijd aangebroken voor andere vormen van leren en ontwikkelen. Denk hierbij aan het Thuis leren en Democratische scholen. Er zullen er nog meer komen want meer kinderen kunnen moeilijk aarden. Samen ontwikkelen en zorgen dat deze nieuwe vormen van leren en ontwikkelen voor ieder kind toegankelijk zijn is een uitdaging.

Hierbij geldt des te meer Kennis delen is vermenigvuldigen. Samen sta je sterker. Het hedendaagse “onder”wijs is ver doorontwikkeld en wordt aangestuurd vanuit de overheid. Het gaat over presteren, toetsen, het tussentijds toetsen, je schooljaar afsluiten, projecten die worden ondersteund c.q. gesubsidieerd door bedrijven of maatschappelijke organisaties.

Daarbij ligt de aandacht binnen het reguliere “onder”wijs’ veelal op wat er niet goed gaat. Voor het mogen doorgaan moet heel breed alles een bepaald niveau hebben.

Ieder mens is anders, leert anders, ontwikkelt zich anders. Misschien mag het motto zijn; “Laat leren, ontwikkelen vreugde zijn.

Het constant moeten doorontwikkelen, nog meer presteren, nog hogere doelen vraagt veel van de mensen. En voor wie doen we het? Voor het bedrijf, voor de maandcijfers, voor de prestatiecijfers van scholen?

Burn out, depressie liggen op de loer en komt nu zelfs al voor bij jongeren. Hier ligt een mooie uitdaging voor de mensen die het anders willen.
Het is het creëren van een nieuwe manier van leven en werken. Dat is geen makkelijke weg, want we hebben het anders geleerd, wij worden anders “onder”wezen of misschien wel “geprogrammeerd”. Samen leren om weer te leren, te ontwikkelen met als basis vreugde, vrijheid. In verbinding met het leven en de natuur, vanuit de kracht en de passie van de mens. Dan leven en vieren we echt het leven. En leven we vol liefde en zonder angst een langer leven. Doe mee voor jezelf, de kinderen en de aarde.

Link

EUDEC is de Europese community voor democratisch onderwijs en is opgericht om democratisch onderwijs onder de aandacht te brengen. EUDEC faciliteert evenementen die in het te-ken staan van de ontwikkeling van schoolconcepten, met als doel om kinderen het recht te geven om zelf keuzes te maken met betrekking tot leren en alle andere domeinen in het leven van alledag.

Thuisonderwijs is een dynamische onderwijsvorm. De kracht van thuisonderwijs is dat het makkelijk kan aansluiten op de individuele leerlijnen van kinderen. Dat maakt thuisonderwijs een bijzonder gevarieerde onderwijsvorm, waarbij het onderwijs altijd aangepast is op het kind. Leren gaat het beste in een veilige omgeving, wanneer het leren betekenisvol is